Skip to content
reviews Balloo 26C • 9458 TB Balloo •
Vorige
Volgende
Löyly in Helsinki

Trendy publieke sauna’s zijn er in alle grotere Europese steden. Wij bezochten één van de hipste publieke sauna’s in de hoofdstad van de saunabeleving: Löyly in Helsinki.
In Finland zijn publieke sauna’s een belangrijk onderdeel van het sauna-erfgoed. Echter, in voorgaande jaren nam het aantal publieke sauna’s af, omdat veel Finnen een eigen sauna installeerden in of bij hun huis. En nu verandert deze trend weer en zijn publieke sauna’s een belangrijke sociale hotspot, waar mensen elkaar ontmoeten en samen relaxen. Deze nieuwe openbare sauna’s zijn een ontmoetingspunt voor jong en hip Helsinki, en zijn inmiddels een belangrijk onderdeel van het sociale leven in de stad.

Het fraai vormgegeven Löyly is een typisch voorbeeld van zo’n nieuwe stedelijke sauna. Löyly is een oase dicht bij het centrum van Helsinki, gelokaliseerd aan het water. Door de exeptionele architectuur die drie verschillende sauna’s combineert met een restaurant en een zonneterras is Löyly het hele jaar rond een populaire plek.

Het project is een initiatief van het bestuur van Helsinki. Hernesaari, een voormalig industrieel gebied wordt ontwikkeld tot een woongebied. Gesitueerd op minder dan 2 kilometer van het centrum een aantrekkelijke lokatie; en toch geeft het landschap ook het gevoel van vakantie in de natuur.

Löyly heeft 3 verschillende sauna’s, die allemaal houtgestookt zijn: een voortdurend verwarmde sauna, een die ’s morgens wordt verwarmd en de hele dag warm blijft, en de traditionele rooksauna, eigenlijk en rariteit voor een stadssauna. Hete hele jaar door kan er worden gezwommen in zee; in de winter is er altijd een “avanto”, een gat in het ijs.

Wat Löyly betekent?
Löyly is Fins voor de stoom die gegenereerd wordt als er water op de saunastenen wordt geplensd.

http://www.loylyhelsinki.fi/en/

© 2024 Sauna & Stoom

© 2024 Sauna & Stoom

Back To Top